Auttaa voi monin tavoin

Kissataloissa on tasaisesti pulaa märkäruoasta, laadukkaasta kissanhiekasta sekä rahasta, tietää SEY Suomen eläinsuojelun viestintäpäällikkö Maria Lindqvist.

– Lakanoita ja pyyhkeitä tarvitaan kissojen alustoiksi ja siivoamiseen. Niitä kuluu jatkuvasti, ja erityisesti froteepyyhkeet ovat tarpeellisia. Aina kannattaa tietysti soittaa tai olla Facebookin kautta yhteydessä oman alueensa kissataloon ja kysellä heidän senhetkisistä tarpeistaan.

– Kissataloilla on lisäksi joulun aikaan – mutta myös pitkin vuotta – käynnissä erilaisia keräyksiä. Oman alueen kauppojen joulukeräyksiä kannattaa pitää silmällä.

Joillakin kissataloilla on kannatustuotteita, joiden tuotot käytetään eläinten hyväksi. Myös kirpputorit ovat kissataloissa yleisiä.

– Yhdistyksiltä saa lainaksi keräyslippaita ja moni nuori onkin tehnyt tällä tavoin hienoa vapaaehtoistyötä kissojen hyväksi. Keräyslippaan kanssa kannattaa mennä alueensa vilkkaille paikoille, josko ohikulkevilta ihmisiltä heltyisi avustusta kodittomille kissoille.

Joulun aikaan voi myös leipoa vaikkapa eläinpipareita ja kerätä kissoille rahaa pienimuotoisten myyjäisten avulla. 

– Tästä on ilahduttavan moni lapsiperhe innostunutkin, vinkkaa Lindqvist.

Kannatustuotteita pukinkonttiin

Kodittomat kissat tarvitsevat yleisimmin ruoka-apua, kissanhiekkaa ja ihan rahalahjoituksetkin ovat erittäin tervetulleita, kertoo Vaasan Kodittomien kissojen ystävät ry:n puheenjohtaja Kirsti Koivula.

Vaasan Kissatalo ottaa hoiviinsa kodittomia kissoja Vaasasta ja sen lähialueilta, ja sijoittaa kissat eteenpäin uusiin rakastaviin koteihin. Samalla kissojen terveydestä ja hyvinvoinnista huolehditaan. Kissatalo tarvitsee vapaaehtoisia, jotta toiminta voi pyöriä ja kissoja voidaan auttaa päivästä toiseen.

– Nyt varsinainen pentusesonki on jo ohi, eli kissoille tarvittaisiin normaalia märkä- ja kuivaruokaa. Erityisen suosittuja ovat monen annospussin laatikkopakkaukset. Meillä on myös munuaissairaita kissoja, joten heille sopiva kuivaruoka on hyvin toivottua.

– Kissanhiekkaa tarvitaan tietysti aina ja sen olisi hyvä olla paakkuuntuvaa hiekkaa. Lelut, vanhat kiipeilypuut sekä kaikenlaiset herkkupalat ovat luonnollisesti kissojen mieleen.

Koivula tarkentaa, että näissä tarpeissa ei sinänsä ole sesonkia, sillä samoja perusasioita kissat tarvitsevat ympäri vuoden. 

– Myös eläinlääkäriä tarvitaan, ja siitä koituu kuluja kissatalolle.

Lue lisää Kissafanin numerosta 6/2022!

Halaus

Vaasan Kissatalon uudessa kalenterissa poseeraavat kaksi löytöpentua. Harmaa Tikru löytyi eräältä Pohjanmaan hylätyltä minkkitarhalta takertuneena kanaverkkoon, jossa se oli roikkunut useamman päivän. Valkoinen Nasu löydettiin saaristosta vaeltelemasta suurella pellolla. Kuva: Vaasan Kissatalo