Odottamaton etelän tuliainen

Olimme tyttäreni kanssa lomamatkalla kesäkuun alussa Kyproksella. Heti ensimmäisenä aamuna törmäsimme hurmaavaan kissaan, joka päivysti aamiaishuoneen oven suussa, kertoo Eira Litmanen.

– Tyttäreni meni välittömästi silittämään kissaa, mutta itse pidin tietoisesti etäisyyttä. En halunnut kiintyä kissaan liiaksi ja sitten loman loputtua kokea sitä haikeutta, kun kissan joutuu jättämään sinne kodittomaksi ja itse jatkaa omaan kotiinsa.

Muutaman päivän kuluttua ensikohtaamisesta lomalaiset olivat poistumassa hotellin illalliselta, kun kissa oli juossut perään.

– Ulkona oli hieman koleaa ja kova tuuli, joten ajattelimme sen etsivän suojaa ja päästimme kissan huoneeseemme, muistelee Litmanen.

– Huoneemme oli ensimmäisessä kerroksessa eli maan tasalla, joten pystyimme jättämään kissalle oven rakoselleen, mikäli se haluaisi yön aikana poistua.

– Kissa hyppäsi sängylle, nukkui pääni vieressä yön ja seurasi vielä vessaan. Muttei halunnut lähteä huoneesta ulos, summaa Litmanen.

Rakkaus voitti

Tässä vaiheessa suojakuoreni oli jo alkanut murtumaan ja laitoin sosiaalisen median kanaviin kyselyjä, kertoo Litmanen.

– Halusin tietää, millainen operaatio olisi kuljettaa kissa Suomeen ja millaista byrokratiaa se vaatisi. Ihmiset olivat uskomattoman avuliaita ja eräs saman kokenut antoi minulle neuvoja. Tämä nainen oli adoptoinut kissan Kreikasta Suomeen.

Litmanen kertoo ymmärtäneensä, ettei kissan adoptoiminen Suomeen olisi lainkaan niin mutkikasta kuin hän oli kuvitellut.

– Siinä vaiheessa tiesin, että toivo oli virinnyt ja tilanne tulisi etenemään.

Litmanen oli kysellyt kissasta hotellin vastaanotosta. Silloin oli selvinnyt, että se oli hylätty huhtikuussa ja löytänyt silloin tiensä hotellin alueelle.

– Hotellin omistaja oli kerran vienyt kissan eläinlääkäriin, koska kissa kuolasi runsaasti ja sillä oli vaikeuksia syödä. Sillä reissulla kissalta oli poistettu joitakin hampaita.

Litmanen kertoo pohtineensa myös monia eettisiä seikkoja, kuten että onko oikein viedä kissaa pois ympäristöstä, jossa se on aina elänyt.

Samalla hän oli miettinyt, että talven tullen hotelli sulkee ovensa ja silloin kissan lämmön ja ruoan saanti loppuisivat.

– Kissa vietti kanssamme loput yöt ja ruokimme sitä. Vahva tunneside oli muodostunut ja päätimme tyttäreni kanssa toivottaa kissan tervetulleeksi perheeseemme, hymyilee Litmanen.

Lue lisää Kissafanin numerosta 5/2023!

KF2

Daisy on sopeutunut uuteen kotiinsa hyvin ja viihtyy hellittävänä. Kuva: Litmasen kotialbumi