High five! Kuva: Janina Rönnqvist

Kissan kouluttaminen auttaa monessa

Olen lapsena tutustunut hevosten kautta eläinten kouluttamiseen ja muistan vieläkin elävästi harjoituksen, jossa hevosen tehtävänä oli koskettaa turvalla kauhaa.

Siitä seurasi naksahdusääni ja sitten hevonen palkittiin ruoalla, muistelee Kissakoulu Felidaen omistaja Janina Rönnqvist.

– Hevostenhoitajaksi opiskellessani ihmettelin, miksei kissoille ollut olemassa vastaavaa koulutusta. Kuinka kukaan voi tietää, miten kissaa pitäisi hoitaa ja ruokkia sekä kuinka ymmärtää sen käyttäytymistä? Lähdin lopulta itsekseni opiskelemaan ja kaivamaan tietoa kirjallisuudesta ja luennoilta. Halusin nimittäin omille kissoilleni vain parasta.

Lopullinen sysäys Rönnqvistin opiskeluun oli lähtenyt siitä, kun hän oli huomannut Suomessa olevan viimein koulutusta kissojen suhteen.

– Hyvänä lisänä tuli oivallettua, että kouluttamalla kissoille arkisia taitoja lisäämme niiden hyvinvointia merkittävästi!

Oppiminen jatkuu läpi elämän

Janina Rönnqvistin elämässä on ollut kolme kissaa.

– Niistä ensimmäinen taisi muuttaa meille vuonna 1997, hän muistelee.

– Lapsuudessa alkanut loputon kiinnostus kissoihin oli sellaista, että seurasin ulkona kaikkea, mitä Rollo-kissa puuhaili. Näin useita saalistustilanteita ja naapurin kissan kohtaamisia.

Rönnqvistin mieleen on jäänyt monta pientä yksityiskohtaa, kuten kotitalon edessä olevassa kahdessa männyssä olleet kynsimisjäljet.

Ei ollut epäselvää, kenen koti oli kyseessä!

Vuonna 2009 Rönnqvist oli adoptoinut 2-vuotiaan Arhan, ja vuonna 2014 hänelle tuli 1,5-vuotias Julmis.

Lue lisää Kissafanin numerosta 5/2023!