Arvokasta vapaaehtoistyötä

Ihmisiä on helppo lähestyä eläinten avulla. 

Sen on oppinut muutaman toimintavuotensa aikana myös Hellikkien vapaaehtoistyön parissa työskentelevät.

– On todella palkitsevaa nähdä, kuinka laitoksissa elävät ihmiset nauttivat saadessaan silitellä ja jutella toiminnassa mukana oleville eläimille, kertoo Päivi Jantunen Hellikit ry:stä.

Hellikit ry sai alkunsa vuonna 2019, kun Päivi pohti miehensä kanssa, että eläinlähtöisessä vapaaehtoistoiminnassa voisi olla muitakin eläimiä kuin vain jo totutuksi tulleita koiria.

Päivi oli ollut ennen Hellikkien toiminnan aloittamista jo parikymmentä vuotta mukana monenlaisissa vapaaehtoisissa eläinavusteisissa toiminnoissa.

– Aloitin toiminnan aikoinaan nyt jo edesmenneiden suomenlapinkoiriemme Pyryn ja Joikun kanssa.

Nykyisistä kolmesta lapinkoirista kaksi, 14-vuotias Tuisku ja 6-vuotias Sysi toimivat Hellikkeinä.

– Nuorin, 1,5-vuotias Viti ei ole vielä valmis testiin, eikä välttämättä sovikaan toimintaan, jollei sen arkuus helpota.

Alueilla omat hellinaattorit

Tällä hetkellä Hellikkien toiminnassa on mukana koirien ja kissojen lisäksi myös hevonen, rottia ja kani.

– Heillä on aika ajoin testejä, missä testataan eläinten sopivuus toimintaan aidoissa olosuhteissa eli niissä vierailukohteissa, joissa yleensäkin käydään.

– Testien yhteydessä pidämme koulutusluennon eläinten ohjaajille ja omistajille.

Toistaiseksi toimintaa on Riihimäellä, Lahdessa, Loimaalla sekä Hämeenlinnan seudulla, mutta Päivi lupaa, että yhdistys on valmis kouluttamaan muillakin paikkakunnilla, jos vain innostusta ja kiinnostusta löytyy.

– Jokaisella alueella on oma hellinaattorinsa, joka koordinoi tapahtumia ja vierailuja.

Sopii reippaille ja rohkeille 

Ennen kuin lemmikit pääsevät tositoimiin ja vierailuille muun muassa vanhusten palvelutaloihin tai kehitysvammaisten luo, testataan ne huolellisesti.

– Ainoa este on oikeastaan eläimen arkuus, arvaamattomuus tai aggressiivisuus. Eläimen tulee nauttia rapsutuksista ja olla rohkea ja reipas sekä sellainen, että se antaa käsitellä itseään. Erityisryhmissä käsittely voi olla välillä vähän rajumpaakin.

Lemmikkien synnyttämä ilo kuuluu kaikille, ja usein kohteissa vierailevat eläimet toimivat hyvinä keskustelunavaajina.

– On käynyt niinkin, että vanhus, joka ei ole puhunut kenellekään moneen kuukauteen, alkaa jutella kissalle ja muistella omia kissojaan, joita hänellä on jossain vaiheessa ollut.

Lue lisää Kissafanin numerosta 5/2022!

4

Hellikiksi päästäkseen eläimen on oltava avoin ja reipas.