Kaamos masentaa kissaakin
Mitä sitä oikein tekisi, kun mikään ei huvita...

Uni maittaa, ruokahalu muuttuu

Kaamosajan pimeys on taas täällä, ja se laskee myös lemmikkien mielialaa. Asiantuntija kertoo, miten eläinten kaamosmasennus oireilee ja miten voi auttaa omaa lemmikkiään voimaan paremmin pimeällä syys- ja talvikaudella.

Lemmikkieläinten masennus yleistyy, ja Suomen leveysasteilla masennusoireilu ajoittuu usein pimeään vuodenaikaan lokakuusta helmikuuhun.

Lemmikinruokavalmistaja Edgard & Cooperin ravintoterapeutti Mikki Kootin mukaan on vaikea arvioida, kuinka yleistä kaamosmasennus on lemmikeillä, sillä vasta viime aikoina on tunnistettu, että myös lemmikit kärsivät siitä.

– Tämä on myös suuressa määrin maakohtaista. Tutkimusten mukaan noin 12 prosenttia suomalaisista kärsii kaamosmasennuksesta. On todennäköistä, että luku on samansuuntainen lemmikeillä, Koot arvioi.

Eläinten vuorokausirytmi voi häiriintyä luontaisen valon määrän vähentyessä ja samalla kotien ja ulkoilumaastojen valaistuksen lisääntyessä iltaisin.

– Eläinten vuorokausirytmiä säätää sama hormoni kuin ihmistenkin, melatoniini, ja tunteet ovat samankaltaisia kuin ihmisten. On siis luonnollista, että pimeys vaikuttaa lemmikkien oloon ja elämänrytmiin kuten meihin ihmisiinkin, Koot toteaa.

Lue lisää Kissafanin numerosta 5/2021!