Kesäkissailmiö laajentunut ympärivuotiseksi
Kissaa pidetään edelleen usein arvottomana, halpana ja korvattavana lemmikkinä.
– Tämä kertoo kissan arvostuksesta ja asemasta, summaa SEY Suomen eläinsuojelun viestintäpäällikkö Maria Lindqvist.
Suomessa hylätään yli 20 000 kissaa vuodessa. Tämä näkyy hyvin Lindqvistin mukaan esimerkiksi silloin, kun kissa päätyy eläinsuojeluyhdistyksen hoiviin.
– Melkein kaikki löytöeläinkoteihin tuodut koirat haetaan sieltä vuorokauden sisällä. Kissoista pääsi vuonna 2019 tehdyn tilaston mukaan omaan kotiin 24 prosenttia.
– Vähän sentään on parannusta nähtävissä, sillä vuonna 2009 vastaava luku oli alle kymmenen prosenttia. Kaikkiaan löytöeläintaloihin päätyy vuosittain lähes 10 000 kissaa.
Monet talteen otetut kissat ovat kuitenkin jonkun lemmikkejä – tai ainakin niistä on pidetty huolta.
– On jonkun omistuksessa olevia, karkuun päässeitä kissoja. Sitten on kissoja, joiden annetaan kulkea vapaana valvomatta, Lindqvist tarkentaa.
Miksi kissojen annetaan ulkoilla ilman valvontaa? Koirien kohdallahan näin ei Suomessa toimita.
– Kissoista ajatellaan usein, että ne ovat puolivillejä, joiden kuuluukin liikkua itsenäisesti. Niiden uskotaan hankkivan ruokansa itse, ja että ne eivät kiinny ihmisiin, eikä niitä tarvitse leikata. Tällaisia myyttejä ja vääriä asenteita on edelleen paljon, tietää Lindqvist.
Ympärivuotinen ongelma
Kaikkein kurjimmassa asemassa ovat kissapopulaatioiden kissat. Ne elävät suurissa kissajoukoissa ilman kunnollista huolenpitoa, lisääntyvät hallitsemattomasti ja kärsivät useista erilaisista sairauksista, nälästä ja kylmästä.
Maa- ja metsätalousministeriön, Ruokaviraston ja SEYn eläinlääkäreille vuonna 2019 suunnatussa kyselyssä kissojen hyvinvoinnin ongelmakohdista vastaajat pitivät vakavimpina kissoja koskevina eläinsuojeluongelmina vapaasti lisääntyviä kissoja, kissapopulaatioita sekä hylättyjä kissoja.
Vielä jokunen vuosi sitten lehtien otsikoihin nousivat kesäkissat. Niiden ajateltiin olevan esimerkiksi kesämökille hankittuja kissoja, jotka hylättiin lomien loppuessa.
– Kaikki tiesivät kesäkissa-termin, vaikka kyseessä olikin suurelta osin myytti.
Kissakriisissä ei kuitenkaan ole kyse mistään kesäkissailmiöstä, vaan ympärivuotisesta ongelmasta, jossa kissojen annetaan lisääntyä ulkona itsekseen, Maria Lindqvist muistuttaa.