Näin suloinen pehmokissa syntyy oikeiden kissojen karvoista.

Oma ragdoll innosti valmistamaan ”karvavaatteita”

Yhdysvaltojen Bostonissa asuva Irene Lerman on erikoistunut valmistamaan vaatteita ja esineitä kissan sekä koiran karvoista.

– Teen muun muassa hattuja, huiveja, käsineitä ja päähineitä.

– Puseronkin voisi valmistaa, mutta sitä en ole koskaan tehnyt, sillä karvan kerääminen kestäisi vuosia.

Lerman kertoo, että esimerkiksi kissankarvahatun valmistamiseen tarvitaan neljä täyttä minigrip-pussillista karvaa.

Karvaa saadaan eläviltä kissoilta yksinkertaisesti harjaamalla kissaa. Erityisesti karvanlähtöaikaan kissoista lähtee runsaasti karvaa. 

Karvan voi ottaa talteen ja toimittaa Irene Lermanille, joka valmistaa tilauksesta erilaisia kissan- ja koirankarva käsitöitä, joissa vain mielikuvitus on rajana!

– Karvan tulee nimenomaan olla harjauksessa irronnutta karvaa. Leikattua karvaa ei pysty kehräämään yhtä hyvin, ja se tekee tuotteesta pisteliään tuntuisen.

Lankaa saadaan kehräämällä

Irene Lerman hoitaa itse koko käsityöprosessin langan kehräämisestä aina valmiiseen tuotteeseen asti. Hän opetteli kehräämään yrityksen ja erehdyksen kautta YouTube-videoita katsoen.

– Kehrään kissan ja koiran karvasta lankaa. Sitä varten käytössäni on rukki ja värttinä. Kehrään 100-prosenttista kissan karvaa, mutta koska se on erittäin elastista, lisään siihen kutomisen yhteydessä ohutta teollisesti valmistettua villalankaa tuotteisiin, jotka on tarkoitettu käytettäviksi, kuten hattuihin ja huiveihin. Se estää tuotteen venymistä ajan kuluessa. Koriste-esineisiin käytän pelkkää kissan karvaa. Pitkäkarvaisten kissojen karvat sopivat langoiksi erityisen hyvin. Mitä pidempi karva, sen parempi!

Kissankarvalankaa on mahdollista värjätä, mutta sitä Lerman ei tee.

– En värjää lankojani, koska ne ovat niin kauniita sellaisenaan. Ja kissanomistajat rakastavat nähdä oman lemmikkinsä tutun värin tuotteessa!

Suurempien tuotteiden, kuten hattujen ja käsineiden valmistaminen kestää noin 10-14 päivää, ja pienempien esineiden alle viikon. 

Lue lisää Kissafanin numerosta 5/2022!