Punkin poisto kissalta
Punkkipihdeillä saa napakan otteen korvaan kiinnittyneestä verenimijästä.

Puutiaiset heräävät yllättävän aikaisin

Punkit ovat nykyisin jo isona riesana monin paikoin Suomessa. Ulkona liikkuvat kissatkin ovat niiden vaaravyöhykkeessä.

Punkkien eli puutiaisten levinneisyys on viime vuosien aikana lisääntynyt huolestuttavasti.

Niitä esiintyy Suomessa jo lähes koko maassa lukuun ottamatta aivan pohjoisinta Lappia. Eniten punkkeja esiintyy rannikkoseuduilla ja saaristossa. Osasyynä punkkien rajuun määrään katsotaan olevan sekä ilmastonmuutos että hirvieläinkantojen kasvu.

Punkit ovat jo heränneet, sillä kevätaurinko lämmittää sen verran, että päivien keskilämpötilat ovat riittävän korkeat pitämään ne virkeinä.

Punkkien puremilta tulee suojautua mahdollisimman hyvin, sillä ne levittävät muun muassa borrelioosia sekä puutiaisaivokuumetta. Nykytietämyksen mukaan punkki vaatii vuorokauden kiinnittymisen, jotta ne saavat siirrettyä taudinaiheuttajia.

Muista tarkastaa

– Kissat saavat harvemmin punkeista todella pahoja oireita.

– Ne tuntuvat aika hyvin kestävän punkkeja toisin kuin ihmiset ja vaikkapa koirat, kertoo eläinlääkäriasema Salovetin eläinlääkäri Ulla Andersin.

Punkit ovat taitavia piiloutumaan kissan turkkiin. Aina huolellinen tarkastelu sorminkaan ei auta.

– Kissan turkki on käytävä päivittäin läpi, mikäli kissa on liikkunut ulkona. Kiinnittyneet punkit voi irrottaa esimerkiksi punkkilassolla tai ohutkärkisillä pinseteillä. Punkki irtoaa parhaiten vetämällä se ylöspäin suuntautuvalla liikkeellä hitaasti ja varovasti irti.

– Haasteena on yleensä se, että pitkäkarvaisessa kissassa punkit ovat niin piilossa iholla, ettei niitä välttämättä huomaa, Andersin tietää.

Aiheesta lisää Kissafanin numerossa 2/2022!