Ulkona vapaasti liikkuvan kissan omistajan tulisi olla tiedossa.

Pakkanen puree tassuja

Kissoja loukutetaan ja tuodaan hoitoon ympäri vuoden. Kuitenkin talvella yhdistyksille tulee kissoja löytöeläiminä vähemmän kuin muina kausina.

Näin kertoo SEY Suomen eläinsuojelun viestinnän asiantuntija Annukka Seppävuori .

– Suurin riski kissan paleltumiselle on silloin, kun ulkona on pakkasta. On hyvä huomioida, että paleltumisvaaraan liittyy useita muitakin tekijöitä kuin pelkkä lämpötila.

– Erityisesti kissan korvat, anturat ja hännänpää ovat alttiita paleltumille. Ne voivat vaurioitua pysyvästi.

Jos esimerkiksi näkee ulkona kissan, jolta puuttuu osa korvanlehdestä, voi syynä olla paleltuman aiheuttama kuolio ja osan irtoaminen sen seurauksena, tietää Seppävuori.

– Paleleva kissa kyyhöttää herkästi, ja se voi myös täristä. Kissa voi kuitenkin palella, vaikkei se näkyisi päällepäin.

– Paleleva kissa hakeutuu mahdollisimman lämpimään paikkaan. Kun kissa lähtee liikkeelle, ei palelu välttämättä näy ihmiselle.

Seppävuori muistuttaa, että kissa ei kuulu Suomen luontoon eikä sen keho ole sopeutunut Suomen ilmastoon.

Pelasta talven kylmältä

Moni havahtuu vapaana ulkona liikkuvan kissan tilanteeseen, kun ilmat alkavat syksyn myötä kylmetä.

– Viimeistään tässä kohtaa onkin tärkeää selvittää, onko kissalla koti, johon se voi aina palata, Seppävuori sanoo.

– Jos kissan omistaja ei ole tiedossa eikä kissalla ole kaulapantaa, josta omistajatiedot selviävät, on aina parempi toimittaa kissa kunnalliseen löytöeläinten talteenottopaikkaan.

Valtaosa talteenottopaikkaan päätyvistä kissoista on kodittomia tai karanneita.

– Kodittoman kissan elämä talvella on vähintäänkin kärsimyksentäyteistä. Sitä vaivaavat kylmän ja paleltumien lisäksi nälkä ja taudit.

Koditon kissa ei pärjää ulkona, etenkään talvella. Sen takia on erityisen tärkeää varmistaa, että talvella ulkona vastaan tulevalla kissalla on oma koti, jonne se pääsee heti halutessaan.

– Jos ei tiedä kuinka toimia kohdatessaan ulkona palelevan kissan, voi kysyä neuvoa eläinsuojeluyhdistykseltä tai SEYn vapaaehtoiselta eläinsuojeluneuvojalta, kannustaa Seppävuori.

Lue lisää Kissafanin numerosta 6/2023!