Kasvuikäisen kissan ravinto

Kissa tarvitsee proteiinia kasvuun, energian saantiin, solujentuotantoon ja hormonitoimintaan. Kasvavan kissan tulisi saada runsaasti proteiinia nimenomaan lihaperäisistä raaka-aineista.

Näin kertoo Lemmikki Oy Eläinruokatehtaan Marketing manager Karoliina Nuutinen.

Hänen mukaansa hiilihydraatit eivät ole kissalle välttämättömiä. Lisäksi kissan ruonsulatuskanava ei kykene käsittelemään hiilihydraatteja kovinkaan tehokkaasti.

– Kasvavalle kissalle epätasapaino kalkin ja fosforin suhteessa voi johtaa luiden haurastumiseen ja luunmurtumiin. Siksi on syytä huolehtia, että fosforin suhde kalsiumiin ei ole liian suuri.

Kissalle ihanteellisinta olisi syödä useita pieniä aterioita päivässä.

– Aivan kuten se saalistaisi luonnossa vapaana eläessäänkin, monia kertoja päivässä.

Nuutinen korostaa, että paastoaminen ei sovi kissalle lainkaan, ja erityisesti kissanpennuille säännöllisistä ruokintaväleistä on syytä pitää tarkasti huolta.

– Kissa on luonnostaan lihansyöjä, ja sen proteiinin tarve on suurempi kuin koiralla. Kissalla onkin parempi kyky muuntaa proteiini energiaksi. Korkealaatuista eläinproteiinia se tarvitsee muun muassa elimistön typpitasapainon pitoon sekä lihaksistoon ja välttämättömien aminohappojen saannin takaamiseksi. Proteiinia kuluu myös turkin ylläpitoon.

Tärkeä pakkausseloste

Kissa on sataprosenttinen lihansyöjä, jonka ruokaympyrän ideaali sisältö on sama kuin hiiren sisältö.

– Ihanteellisina ravintoarvoina kissanruoalle voidaan siis pitää sitä, että ravinnossa on kosteutta noin 70 prosenttia, proteiineja 14 prosenttia, rasvaa 10 prosenttia, hiilihydraatteja 1-2 prosenttia ja kuitua alle 1 prosentti, luettelee Nuutinen.

– Luista kissa saa tarvittavan kalkin ja muita hivenaineita. Vähäinen määrä kuitua edesauttaa ruoansulatusta. Sen sijaan liiallinen kasvikuitujen antaminen voi vääristää suoliston mikrobikantaa.

Valmiita kissan täysravintoja ostettaessa, kuten kuiva- ja märkäruokaa, kannattaa Nuutisen mukaan erityisesti kiinnittää laatuun huomiota ja perehtyä pakkausselosteeseen huolella.

– Tuoteselosteessa ensimmäisen mainitun raaka-aineen tulisi olla aina liha, ja lihapitoisuuden mahdollisimman korkea.

– Kuivamuonissa kannattaa kiinnittää huomiota myös tuhka(hehkutusjäännös)-, magnesium- ja fosforipitoisuuteen sekä mahdollisiin metioniinin, L-lysiinin ja suolan pitoisuuksiin.

Monissa edullisimmissa kuivaruoissa hehkutusjäännöksen pitoisuus on Nuutisen mukaan aivan liian korkea. Yhdessä liian korkean magnesium- ja fosforipitoisuuden kanssa voi kissalle tulla ongelmia virtsakiteiden kanssa.

– Metioniinin on tarkoitus alentaa virtsan happamuutta ja näin ollen vähentää virtsakiviriskiä.

Lue lisää Kissafanin numerosta 2/2024!

KF7