Punkkiaika on kohta käsillä
Punkit välittävät erilaisia sairauksia, joista kissoihin voivat tarttua anaplasmoosi ja borrelioosi.
– Anaplasmoosin aiheuttaja on Anaplasma phagocytophilum -niminen bakteeri. Anaplasmoosin oireita ovat korkea kuume, väsymys, jäykkyys ja kivut, ontuminen sekä ruokahaluttomuus ja laihtuminen, listaa eläinlääkäri Johanna Lankila.
Borrelioosia aiheuttaa Borrelia burgdorferi -bakteeri.
– Borreliatartunta ei yleensä johda kissalla oireiseen sairauteen, kuten koiralla ja ihmisellä.
Lankila muistuttaa, että vapaasti kissan karvapeitteessä kipittelevät punkit voivat aiheuttaa omistajalle riskin. Kissan ihoon jo kiinnittyneet punkit eivät kuitenkaan enää siirry toiseen kohteeseen.
Punkkisyyni päivittäin
Punkkivälitteisiä sairauksia aiheuttavien bakteerien siirtyminen vaatii vähintään 24-48 tunnin kiinnittymisajan. Punkkien poistaminen alle vuorokauden kuluessa kiinnittymisestä vähentää merkittävästi sairastumisriskiä.
– Ulkona liikkuville kissoille punkkisyyni on hyvä tehdä päivittäin, painottaa Lankila.
– On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että juuri kiinnittyneiden punkkien havait seminen ei ole aina helppoa niiden pienen koon vuoksi. Usein punkit havaitaan vasta, kun ne ovat imeneet verta ja pullistuneet.
Puutiaiset kiinnittyvät tavallisesti pään, kaulan ja rinnan alueelle. Nämä alueet kannattaa tarkastaa ensimmäisenä.
– Punkkisyyni tehdään käymällä iho huolellisesti läpi sormenpäillä tunnustelemalla ja tarkastamalla iho karvoihin tehtyjen jakausten avulla. Apuna voi käyttää myös tiheäpiikkistä kampaa, ohjeistaa Lankila.