Turvallisinta on ostaa rotukissan pentu vastuulliselta kasvattajalta. Hyvä vaihtoehto on tarjota koti kodittomalle kissalle.

Hankinnassa otettava huomioon monta asiaa

Tällä hetkellä Suomen suosituin kissarotu on ragdoll, kun katsotaan viime vuoden rotukissojen rekisteröintimääriä.

Vuosikausia tilastojen kärkisijoilla oleva maine coon taipui viime vuonna selkeäksi kakkoseksi: niitä rekisteröitiin 433, kun ragdolleja rekisteröitiin 602 yksilöä.

Molempien rotujen määrät ovat pudonneet edellisestä vuodesta 30–50 rekisteröinnillä, joka selittynee koronapandemian aikana nousseen kissanhankintavillityksen tasaantumista.

– Kaikkiaan viime vuonna Suomen Kissaliittoon rekisteröitiin meidän pitämän tilaston mukaan lähes 4 000 rotukissaa, joka on vain hieman edellistä vuotta vähemmän.

Me täällä Kissaliitossa pidämme tärkeämpänä vastuullista kasvattamista kuin rekisteröintien kasvua, kertoo Suomen Kissaliiton tiedottaja Aija Harmaakari.

Perheelle oikea rotu

Ennen oman kissan hankintaa tulee miettiä monta asiaa, jotta niin kissa kuin omistajansakin viihtyvät yhdessä.

Vanhimmat kissat saattavat elää jopa lähelle 20 ikävuotta, joten ei ole ihan yhdentekevää, millaisen kissakaverin itselleen hankkii.

Hankinnan tulee siis perustua harkintaan, eikä missään tapauksessa hetken mielijohteeseen.

Kissan valinnassa on otettava huomioon muun muassa eri rotujen luonteiden ominaisuudet.

Jotkut rodut ovat hyvinkin itsenäisiä ja pitävät rauhallisemmasta elämäntyylistä. Toisessa ääripäässä ovat rodut, jotka ovat joka tekemisessä mukana, tutkivat kodin lattiasta kattoon tai katselevat elämää mielellään omistajansa olkapäältä käsin.

Harmaakari kannustaakin ottamaan selvää kissaroduista ennen ostopäätöstä.

– Suomen Kissaliiton sivustolla hankikissa.fi on paljon arvokasta kissatietoa muun muassa eri roduista, kissan hankinnasta sekä kissan hoitamisesta.

Lue lisää Kissafanin numerosta 2/2024!