Neuvoja yhteisen elämän hyvään alkuun

Pohtiessaan kissan hankintaa olisi hyvä puntaroida erityisesti sitä, onko juuri nyt oikea hetki kissalle. Tulisi miettiä, pystyykö tarjoamaan kissalle riittävästi aikaa.

Näin sanoo Suomen Kissaliitto ry:n puheenjohtaja Riikka Turpeinen.

– Kissa saattaa elää jopa 20 vuotta, joten kyseessä on pitkäaikainen sitoutuminen uuteen perheenjäseneen. Lisäksi vastoin yleisiä uskomuksia kissa ei ole helppo lemmikki.

Lajiin kannattaa Turpeisen mukaan perehtyä etukäteen, jotta ymmärtää kissan lajityypillistä käyttäytymistä. On hyvä pohtia, miten tarjota kissalle tarpeeksi virikkeitä ja turvallinen elämä. Ja onko kissalle asunnossa ja omassa elämässä riittävästi tilaa?

– Näiden mietintöjen jälkeen voi alkaa haarukoimaan itselleen sopivaa rotua ja sitten oikeaa kasvattajaa. Myös rescue-kissat ovat hyvä vaihtoehto. Kannustan ottamaan kissoja vain viralliselta kasvattajalta tai rescue-yhdistyksiltä/löytöeläintaloilta.

Kissojen kysyntä on koronan aikana lisääntynyt.

– Onneksi vastuulliset kissankasvattajat eivät ole lähteneet huumaan mukaan, vaan ovat pysyneet harkituissa ja kissoille sopivissa kasvatussuunnitelmissa.

Turpeinen korostaa, että asioista kannattaa ottaa selvää eikä toimia hetken mielijohteesta.

– Pentutehtailua eli paperittomia kissoja pitää ehdottomasti välttää!

Turvallista tutustumista

Kissa vaatii aikaa tottuakseen uuteen kotiinsa, eikä sitä tule heti jättää yksin, ohjeistaa Turpeinen.

– Suosittelen ottamaan ainakin pitkän viikonlopun mittaisen ”mammaloman”, jotta kissa oppii taloon ja sen tavoille. Usein pentu ei ole koskaan ollut yksin, jos se on ensin ollut kasvattajallaan pentueessa tai löytöeläintalossa muiden kissojen ja ihmisten kanssa.

– Tarkkailemalla kasvattajan luona olevia aikuisia kissoja voi päätellä tulevan kissansa luonteesta esimerkiksi sen, kuinka reipas ja rohkea se on. Mikäli kissat kasvattajan luona lähestyvät ihmisiä reippaasti, on pentu todennäköisemmin oppinut toimimaan samoin.

Kissan käyttäytyminen ja sen sopeutuminen riippuvat Turpeisen mukaan paljolti myös sen uudesta laumasta eli uuden kodin asukkaista. Myös kissan yksilöllisillä luonteenpiirteillä on merkitystä.

– Kodin jokaisen asukkaan tulisi suhtautua kissaan kannustavasti, ja tutustuminen tapahtuu kissan ehdoilla. Pienten lasten ja kissan kohtaamista tulee valvoa, vastuu on aikuisella. Lisäksi lapsille on hyvä tehdä selväksi, kuinka kissaa ei saa kohdella – kissa ei ole lelu.

Kissaa on hyvä tarkkailla uudessa kodissa ja lukea tilanteita.

Katso kaikki vinkit pennun hankintaan Kissafanin numerosta 2/2023!

5 pentu

Uuden kissan tullessa kotiin on suositeltavaa ottaa ainakin pitkä viikonloppu niin kutsuttua mammalomaa.