Kissan kanssa voi ulkoilla turvallisesti valjaissa. Valjaiden tulee olla hyvin istuvat, jotta kissa ei luikahda niistä pois.

Vinkit valjaiden valintaan

Jotkut kissat ulkoilevat mieluiten pehmeissä ja paitamaisissa valjaissa. Toiset kissat ovat sen sijaan herkkiä kaikelle pukemiselle, jolloin tarvitaan mahdollisimman kevyet ja ohuet valjaat, kertoo Peten Koiratarvike Oy:n Category Specialist Susanna Nygren.

– Valjaissa tärkeintä on, että ne ovat kissalle sopivan kokoiset ja istuvat tukevasti. Jotkut tulevat jopa kissan kanssa myymälään sovittamaan valjaita.

– Onneksi useissa valjaissa on runsaasti säätövaraa, jotta ne saa kissalle sopivan kokoisiksi ja valjaiden pukeminen on helppoa.

Kannattaa muistaa, että valjaita löytyy myös koiran valjaiden puolelta. Koirille on usein tarjolla isompi valikoima kuin kissoille, vinkkaa Nygren.

Koko ratkaisee

Pentukissalle Susanna Nygren suosittelee perinteisiä H-valjaita, koska niissä on niin reippaasti säätövaraa. Pentu kasvaa kovin nopeaan, joten näin valjaita ei tarvitsisi jatkuvasti uusia.

– Feel Active -valjaat sopivat aikuisten kissojen lisäksi myös pennuille, koska nämä valjaat ovat pehmustettuja ja tukevia. Niissä vedontunne selässä jakautuu isommalle alueelle eli se ei pelota valjaisiin eikä ulkoiluun tottumatonta kissaa.

– Isommille kissoille, kuten maine cooneille, sopivat erinomaisesti koirien valjaat. Ne ovat tukevammat ja omistajallekin saattaa tulla niiden kanssa hieman turvallisempi olo ison kissan kanssa ulkoillessa.

Nygren ohjeistaa, että mikäli kissa on arka ja säikky, ulkoilu kannattaa kyseenalaistaa.

– Tällaiselle kissalle ulkoilu ei välttämättä ole mieluisaa, ja on hyvä muistaa, ettei kissa tarvitse ulkoilutusta. Monille kissoille ulkoilutus on turvallinen aktiviteetti, muttei mitenkään pakollista.

Lue lisää Kissafanin numerosta 3/2023!