Kirjasarjaa on suomennettu 27 kirjan verran.

Kissanpennun ihmeellinen elämä

Tiedätkö mistä Pekka Töpöhäntä sai nimensä?

Kissanpentu Pekka sai liikanimen Töpöhäntä, koska sen ollessaan vain muutaman päivän ikäinen pentu rotta puraisi sen hännän poikki.

Tällaisen tarinan ruotsalainen Gösta Knutsson päätti tallentaa lastenkirjasarjansa ensimmäiseen osaan vuonna 1939.

Ruotsiksi meidän tuntema rakastettu Pekka Töpöhäntä on Pelle Svanslös eli vapaasti suomennettuna Hännätön.

Tarina kertoo, että Knutsson osti lapsena hännättömän kissanpennun yhdellä kruunulla. Vuosia myöhemmin hän kertoi kissanpennustaan tarinoita radiossa ja lopulta tarinoista syntyi kirja.

Suomeksi ensimmäinen Pekka Töpöhäntä -kirja julkaistiin vuonna 1943, joten sitä on ehditty meilläkin lukea jo useamman sukupolven ajan.

Kelpo mirri

Tarinoissa Pekka käyttäytyy kunnon kissan tavoin.

Kerrankin Pekka sai ihmiset hereille, kun talossa syttyi tulipalo.

Pekka on hyväsydäminen ja luottavainen kotikissa, mutta suurin osa sen kissakavereista ovat kujakissoja. Eivätkä kaikki ole lainkaan ystävällismielisiä. Pekka joutui usein kiusatuksi etenkin naapuritalon Monni-kissan toimesta. Monnin jengiin kuuluvat myös Pilli ja Pulla, jotka auliisti tottelevat pomoaan ja aiheuttavat harmia Pekalle.

Kirjat on kirjoitettu aikaan, jolloin kissat saivat liikkua vapaasti, mitä ei kyllä nykypäivänä katsottaisi hyvällä. Tosin, jos Töpöhäntä ei olisi saanut juoksennella vapaana, olisi monta mukavaa tarinaa jäänyt kirjoittamatta.

Suomennettuja kirjoja löytyy Pekka Töpöhäntä -sarjasta kaikkiaan 27. Kaikista on otettu useampia painoksia, joka kertoo lyhythäntäisen kissan suosiosta myös Suomessa.

Lue lisää Kissafanin numerosta 4/2023!