Eniten punkkeja esiintyy rannikkoseuduilla ja saaristossa, mutta niitä on nykyisin muuallakin Suomessa lukuun ottamatta pohjoisinta Lappia.

Kuumeilua, nivelkipuja, keskushermosto-oireita…

Puutiaisten eli tutummin punkkien levinneisyys on viime vuosien aikana lisääntynyt huolestuttavasti.

Eniten punkkeja esiintyy rannikkoseuduilla ja saaristossa. Syyksi on arveltu ilmastonmuutoksen vaikutusta joko suoraan puutiaisiin tai niiden isäntäeläimiin. Punkkeja levittävät lähes kaikki eläimet, mikäli elinympäristö on vain niille suotuisa.

Punkit heräävät keväällä aikaisin heti, kun kevätaurinko lämmittää sen verran, että päivien keskilämpötilat ovat riittävän korkeat pitämään ne virkeinä.

Punkkien puremilta tulee suojautua mahdollisimman hyvin, sillä ne levittävät muun muassa anaplasmoosia, borrelioosia sekä puutiaisaivokuumetta. Nykytietämyksen mukaan punkit vaativati vuorokauden kiinnittymisen, jotta ne saavat siirrettyä taudinaiheuttajia.

Kissa kestää koiraa paremmin

– Kissat saavat harvemmin punkeista todella pahoja oireita.

– Ne tuntuvat aika hyvin kestävän punkkeja toisin kuin ihmiset ja vaikkapa koirat, kertoo eläinlääkäriasema Salovetin eläinlääkäri Ulla Andersin.

Punkit ovat taitavia piiloutumaan kissan turkkiin. Aina huolellinen tarkastelu sorminkaan ei auta. Lemmikkien omistajien on vain totuttava tekemään säännölliset punkkitarkastukset.

– Kissan turkki on käytävä päivittäin läpi, mikäli kissa on liikkunut ulkona.

Kiinnittyneet punkit voi irrottaa esimerkiksi punkkilassolla tai ohutkärkisillä pinseteillä. Punkki irtoaa parhaiten vetämällä se ylöspäin suuntautuvalla liikkeellä hitaasti ja varovasti irti.

– Haasteena on yleensä se, että pitkäkarvaisessa kissassa punkit ovat niin piilossa iholla, ettei niitä välttämättä huomaa, Andersin tietää.

Lue lisää Kissafanin numerosta 2/2023!