Cornish rexin omistajat tietävät, että cornareiden luonne on aivan omaa luokkaansa. Kuva: Erika Aaltonen

Cornish rexin ensimmäinen edustaja oli lähtöisin vaatimattomista olosuhteista Englannista cornwallilaiselta maatilalta 1950-luvulla. Kallibunkeriksi nimetyn kollin erikoinen ulkomuoto johtui geenimutaatiosta. Tämä geeni haluttiin säilyttää uuden kissarodun perustana, joten Kallibunker risteytettiin emonsa kanssa. Näin syntyneillä pennuilla oli kiharakarvainen turkki.

Pentuja alettiin sittemmin risteyttää burma– ja siamilaiskissojen sekä brittiläisten lyhytkarvojen kanssa. Geeni, joka aiheuttaa kiharakarvaisuuden, periytyy resessiivisesti, eli kiharakarvaisuus on peittyvä ominaisuus. Vaikka kaikki cornish rexit kantavat kiharakarvaisuuden geeniä, ei kaikilla rodun edustajilla ole kiharaa turkkia. Osalla yksilöistä on hyvin niukka turkki tai ei turkkia lainkaan. Huonoturkkisuuteen vaikuttavat esimerkiksi kissan geeniperimä, hormonit ja vuodenajat. Kasvatusvalinnoilla pyritäänkin vaikuttamaan siihen, että mahdollisimman monella pennulla olisi aikuisena rodunomainen kihara turkki. Ensimmäiset cornish rexit tuotiin Suomeen vuonna 1967. Vuotta myöhemmin alkoi niiden kasvatustyö.

Cornareiden oma rotuyhdistys, Cornish rex ry täyttää tänä vuonna viisi vuotta.

– Cornish rexeillä ei ollut useaan vuoteen omaa yhdistystä, vaan rotu oli edustettuna useamman eri rodun yhdistyksissä. Rodun omalle yhdistykselle oli selkeästi kysyntää, ja päätimme muutaman aktiivisen cornish rex -kasvattajan kanssa pistää cornareiden oman yhdistyksen pystyyn, kertoo yhdistyksen yksi perustajajäsen ja puheenjohtaja Erika Aaltonen.

Yhdistyksen jäsenluku kipusi pian sataan, jossa se on suunnilleen pysynytkin kaikki nämä vuodet. Niin kuin monessa muussakin yhdistyksessä, myös tässä yhdistystä pyörittää muutama aktiivijäsen.

– Yhdistyksen tärkeimpiin prioriteetteihin kuuluu rodun terveyden vaaliminen.

Järjestämme jäsenistöllemme lisäksi erilaisia tapahtumia ja julkaisemme jäsenlehteä. Tämän vuoden näkyvin tapahtuma on cornish rexien oma breed BIS -näyttely, joka toteutetaan lokakuussa kansainvälisen kissanäyttelyn yhteydessä. Siellä cornarit kilpailevat cornareita vastaan. Tapahtuma on hyvä tilaisuus tutustua rotuun, mikäli rotu vähääkään kiinnostaa.

Aktiivinen ja ketterä

Cornareista puhuttaessa ihmiset yhdistävät sen usein virheellisesti karvattomaksi roduksi, ja rotu kiinnostaakin monia kissa- allergikkoja. Täytyy kuitenkin muistaa, että mikään rotu ei ole allergisoimaton. Osalle allergikoista cornish rex saattaa sopia ja osalle ei. Se kannattaa testata rauhassa vierailemalla cornish rex -talouksissa.

Erika Aaltonen on tullut allergiastaan huolimatta toimeen cornareiden kanssa.

– Siskollani oli aikoinaan kaksi cornaria, joita kävin välillä hoitamassa. Huomasin, että en saa niistä pahoja oireita, joten otin karvattoman koirani kaveriksi ensimmäisen cornish rexin.

Nykyään perheessä asustaa viisi cornaria sekä kolme ocicatia. Luonteeltaan cornish rex on Erika mielestä valloittava.

– Cornareiden luonne on ihan omaa luokkaansa. Rotu on yksi kissamaailman aktiivisimmista.

– Usein kuuleekin sanottavan, että se on koiran, kissan ja apinan risteys, FI*- Derekaz-kissalan nimellä cornish rexejä kasvattava Erika nauraa.

Ketteryytensä ansiosta se pääsee sirona ja pomppivana joka paikkaan, joka on omistajalleen sekä negatiivinen että positiivinen asia.

– Ketteryyden ja uteliaisuuden takia koriste-esineet voivat lennellä herkästi hyllyiltä, Erika myöntää.

– Omistajalta vaaditaankin sekä aktiivisuutta, että huumorintajua.

Lue lisää uusimmasta Kissafanin numerosta 2/2025!