Suklaakilpikonnanaamio balineesi Fi*Sungain On Mulla Unelma eli Unna on kuvassa kuuden kuukauden ikäinen. Kuva: Tessa.lv

”Balineesi jumalaisen ihana”. Kuin siamilainen, mutta pitkällä turkilla

Balineesia kutsutaan usein pitkäkarvaiseksi siamilaiskissaksi. Balineesi on itämaistyyppinen kissa, jolla on kirkkaan siniset silmät, upea silkkinen turkki sekä seurallinen ja aktiivinen luonne.

Balineesi on melko harvinainen kissarotu. Viime vuonna Suomessa rekisteröitiin 25 balineesia ja suosituinta rotua eli ragdolleja 632.

– Varmasti en pysty sanomaan, mutta en usko, että balineesi on missään kaikkein suosituimpien rotujen joukossa. Vaikka se tuntuukin uskomattomalta, sillä rotu on aivan jumalaisen ihana, sanoo Kristiina Kaarakka, joka kasvattaa balineesejä Tampereella Sungain-kasvattajanimellä.

Balineesi, siamilainen, itämainen pitkäkarva ja itämainen lyhytkarva ovat sisarusrotuja eli tyyppi ja rakenne on kaikilla täysin sama.

– Ainoana erona näillä neljällä rodulla on turkki ja värit, muuten standardi on kaikille yhteinen ja rodut saavat tehdä keskenään pentuja ilman rajoituksia. Syntyneistä pennuista näkee helposti, mihin rotuun ne kuuluvat. Siamilainen ja itämainen lyhytkarva ovat lyhytturkkisia, balineesi ja itämainen pitkäkarva pitkäkarvaisia. Siamilainen ja balineesi ovat naamiokissoja sinisin silmin. Itämainen lyhytkarva ja pitkäkarva taas eivät ole naamiokissoja, ja niillä on vihreät silmät, Kaarakka selventää.

Balineesi muistuttaa paljon siamilaista

Balineesi on saanut nimensä balilaisten tanssijoiden inspiroimana, mutta rotu ei kuitenkaan ole kotoisin Balilta. Rodun historiaa ei täysin tunneta. Pitkäkarvaisia pentuja syntyi satunnaisesti siamilaisille kissoille, mutta virallisesti rodun kasvatus alkoi 1950-luvulla Yhdysvalloissa. Suomeen ensimmäiset balineesit saapuivat Ruotsista vuonna 1987. Aiemmin sanottiin, että balineesilla olisi hiukan rauhallisempi luonne kuin siamilaisella, mutta Kristiina Kaarakka ei allekirjoita tätä.

– Rotuja voi risteyttää miten vain, ja omat balineesini ovat olleet täydellisen villejä ja vallattomia. Balineesit, kuten näiden kolmen muunkin sisarrodun edustajat, ovat äärimmäisen rakastavia, sylissä viihtyviä, seuraa tarvitsevia ja kainalossa nukkuvia kissoja, jotka tarvitsevat paljon virikkeitä. Ne kiipeilevät verhoja pitkin verhotangoille kiikkumaan ja jopa seinää pitkin katolle!

Lue lisää Kissafanin numerosta 6/2023!