Suomesta löytyy vain muutamia kymmeniä LaPermejä

LaPerm on suhteellisen nuori ja erikoinen kissarotu, jota tavataan Suomessakin jonkin verran, vaikka rodun kasvattajia lienee tällä hetkellä ainoastaan muutama.

Rotu sai alkunsa pienessä kaupungissa Dallesissa, Yhdysvaltojen Oregonissa.

Linda ja Richard Koehlinin maatilalle syntyi vuonna 1982 kiharakarvainen naaraspentu, joka sai nimekseen Curly. Permanentatun turkkinsa vuoksi rotu nimettiin LaPermiksi.

Kiharuuden aiheuttava geeni on dominoiva ja tavattu ainoastaan tällä rodulla.

Ensimmäinen LaPerm saapui Eurooppaan parikymmentä vuotta sitten. Iso-Britanniaan tuodun 21-vuotiaaksi eläneen esiäidin Uluru BC Omaste Po of Quincunxin jälkeläisiä elää edelleenkin Suomessa.

LaPerm on hyväksytty TICAssa vuodesta 2003 ja CFA:ssa vuodesta 2008. FIFessä rotu on hyväksytty vuonna 2015.

Suomen Kissaliiton rekisteröintitilasto kertoo selkeästi rodun määrän Suomessa. Ensimmäinen LaPerm on rekisteröity Kissaliittoon 2013. Vuonna 2018 rekisteröitiin seuraava. Seuraavana vuonna määrä oli jo seitsemän, vuonna 2020 kuusi, 2021 se oli jo 18 ja viime vuonna kymmenen.

Kissaliiton rekisteröintien lisäksi Suomessa lienee myös CFA-kattojärjestöön kuuluva kasvattaja. Rotua kasvatetaan pienimuotoisesti myös muissa Pohjoismaissa, Tanskassa ja Venäjällä.

Elegantti rotu

LaPerm on keskikokoinen, elegantti, lihaksikas ja atleettinen kissa, jolla on pitkät jalat ja pitkä kaula. Korvat ovat keskikokoiset, silmät keskisuuret ja ilme on valpas.

Rodusta on sekä lyhytkarvainen että puolipitkäkarvainen muunnos. Turkki ei ole silkkinen vaan tuntuu mohairilta ja turkin kuuluu näyttää pörheältä ja siinä on sekoituksena erilaisia kiharoita ja laineita. Lyhytkarvaiselle LaPermillä on aaltoileva turkki ja pulloharjamainen häntä. Puolipitkäkarvaisella muunnoksella turkki on aaltoileva tai kihara ja puuhkamainen häntä.

Kaikki värit on sallittuja.

Lue lisää Kissafanin numerosta 3/2023!

KF5

Arne esittelee rodulle tyypillisiä keskisuuria silmiään, joiden ilme on valpas. Kuva: FI*Aamuruskon