Monille paras paikka päästä uuden elämän alkuun

Sijaiskoti on väliaikainen koti, jossa eläin saa kuntoutua ja toipua koettelemuksistaan, tervehtyä ja opetella elämää perheenjäsenenä. Monessa tapauksessa se on paras paikka päästä uuden elämän alkuun.

Vapaaehtoispohjalta toimivia sijaiskoteja löytyy eläinsuojeluyhdistyksistä ympäri Suomea. Esimerkiksi Pirkanmaan Eläinsuojeluyhdistys PESU ry:llä on tällä hetkellä reilut 150 sijaiskotia. 

Yksi PESU:n sijaiskodeista löytyy tamperelaisen Krista Appelblomin luota. Krista on antanut viimeisen seitsemän vuoden aikana tilapäisen kodin 41 kissalle, joten hän tietää niiden tärkeän merkityksen.

– Sijaiskoti antaa kissalle paremmat mahdollisuudet selviytyä uudessa kodissa. Kissa tottuu tavalliseen arkielämään, kuten esimerkiksi pesukoneen ja ihmisten ääniin. Eläin tottuu joka tavalla paremmin eri tilanteisiin, Krista summaa.

Kristalla ei ole omia lemmikkejä, joten tilapäistä kotia kaipaaville löytyy tilaa ja aikaa. Krista toimii yhdistyksellä myös kissa- ja nuorisokoordinaattorina ja hallituksen jäsenenä.

– Tämä on joka tavalla hyvä malli. Tässä voin auttaa useita kissoja saamaan mahdollisuuden parempaan elämään. Yhdistys maksaa eläimen kaikki hoitokulut, ja niiltä hoidetaan kaikki havaitut ja hoidettavissa olevat vaivat. Jokainen kissa vähintään terveystarkastetaan, steriloidaan/kastroidaan, mikrosirutetaan, rokotetaan ja loishäädetään, jollei muuta hoidontarvetta ole. Lisäksi en ole sidottu eläimeen kokoaikaisesti, itsekin voin lähteä esimerkiksi reissuun, kun kissa lähtee täältä omaan kotiin.

Kodittomien eläinten kuluja katetaan osin rahalahjoitusten ja jäsenmaksujen turvin.

– Otamme vastaan tarvikkeita, ruokaa ja kuivikkeita lahjoituspisteissämme, jotka löytyvät nettisivuiltamme. Järjestämme myös vuodessa useita tapahtumia, joissa keräämme niin raha- kuin aineellisia lahjoituksia eläimillemme. 

Vapaaehtoistehtäviä on monenlaisia esimerkiksi keräyksien ja tapahtumien järjestämisestä somen ylläpitoon ja kirppispöytien huolehtimiseen. 

– Jokaiselle on jotakin, pienempää ja suurempaa hommaa. Meillä on myös nuorisotoimintaa, jossa teemme kouluvierailuja kertoen eläinsuojelusta ja toiminnastamme; nuoret voivat itse vaikuttaa ja toteuttaa mieluisia asioita.

Yksilön tarpeet

Eläimen ominaisuudet pääsevät hyvin esiin sijaiskodissa, jolloin sopivan loppuelämän kodin löytäminen helpottuu.

Krista pitääkin tätä merkittävänä.

– Sijaiskodissa pystytään havaitsemaan, mitkä ovat juuri tämän yksilön tarpeet. Sijaiskoti pystyy ratkaisemaan myös kissan ongelmia.

Krista tietää mistä puhuu, sillä hänen sijaiskotikissoissaan on ollut todellisia sylilällyköitä sekä niitä, jotka pelkäävät kaikkea.

– Mutta vaikeistakin tilanteista on selvitty. Ja aina täytyy muistaa, että eläin ei ymmärrä välttämättä kaikkea kuten ihminen, ja pelkää monia ihmiselle tavallisia asioita. Tilanteita täytyykin miettiä eläimen näkökulmasta, ja auttaa eläintä selviämään niistä.

Lue lisää Kissafanin numerosta 1/2023!

sijaiskoteja

Kissakaverukset Rieti (vasemmalla) ja Sylvesteri pötköttelemässä. Sylvesteri sai oman kodin joulukuussa toisen kissan, Norriskan kanssa.