Rodun alkuperästä kulkee monta tarinaa

Maine coonin alkuperästä kiertää monenlaisia tarinoita. 

Tunnetuin legenda lienee, että rotu olisi saanut alkunsa pesukarhun ja kissan risteymänä. Sitä puolustaa se, että ensimmäisten maine coonien tuuheat, raidalliset hännät muistuttivat erehdyttävästi pesukarhun häntää. Maine coonit ovat myös erityisen mieltyneitä veteen ja niiden tyypillinen tapa tarkkailla ympäristöä on nousta takajaloilleen.

On arveltu myös, että rotu olisi ilveksen ja kissan risteytys, koska maine coonilla on samanlaiset tupsut korvissaan kuin ilvekselläkin.

Geneettisesti pesukarhun ja kissan yhdistelmä on mahdotonta, mutta ilveksen ja kissan risteytys ei, joskin se on hyvin harvinainen.

Rodun syntyarvelut

Rodun syntyä on tarjottu niin viikinki Leif Erikssonin kuin kuningatar Marie Antoinetten sekä kapteeni Coonin harteille.

Erään teorian mukaan kapteeni Erikssonin miehistöllä olisi ollut mukaan norjalaisia metsäkissoja, kun laiva saapui vuonna 1 000 Uuteen Englantiin. Kissoja tuskin olisi ollut kuitenkaan riittävästi alkupopulaatiolle mantereella, jossa ei alkujaan ollut lainkaan kesykissoja.

Samaan ajatukseen alkupopulaation syntymisestä muutamasta kissasta tyssää tarina, että maine coon olisi lähtöisin kuudesta kuningatar Marie Antoinetten pitkäkarvaisesta lemmikkikissasta, jotka kuningatar lähetti Ranskan vallankumouksen aikana Wiscassetiin, Maineen.

Ja vielä uskomus kapteeni Coonin vaikutuksesta rodun syntyyn. Coon matkusteli Uuden Englannin osavaltioissa kauppalaivan kapteenina 1800-luvun alkupuolella. Tarinan mukaan kapteenin pitkäkarvaiset kissat seurasivat tätä kaikkialle. Kun kapteeni lähti aluksesta, kissat lähtivät parittelemaan satamakissojen kanssa. Kun yhdeksän viikkoa kapteenin vierailun jälkeen paikalliseen kissapopulaatioon alkoi ilmestyä pitkäkarvaisia pentuja, oli tuumattu ”jälleen yksi Coon kissa!”

Lue lisää rodusta Kissafanin numerosta 6/2022!

mainecoon

Maine coon on upea näky ison kokonsa sekä upean turkkinsa ansiosta. Kuva: Marita Sorsan kotialbumi