Kasvatustyön voi aloittaa halutessa vaikka sijoituspentueella, jolloin kokeneempi kasvattaja on tukena alusta loppuun. Kuva: Viivi Viuha

Kasvatustyö muutakin kuin suloisia pikku pentuja

Venäjänsinisiin Viivi Viuha ihastui, kun rotukissan hankinta tuli ajankohtaiseksi.

– Aiemmin meillä oli kotikissoja, mutta niiden jälkeen päätin hankkia rotukissan. Mielessä oli kaksi rotua, jotka kiinnostivat – abessinialainen ja venäjänsininen. Lopullisen päätöksen ratkaisi se, että eräällä kasvattajalla sattui olemaan vapaana sopiva venäjänsinisen pentu, Viuha kertoo.

Tällä hetkellä kotona asustelee poikkeuksellisesti vain kaksi venäjänsinistä, pian 7-vuotias Petunia tyttö, joka teki viime vuonna viimeiset pentunsa ja viettää nyt eläkepäiviä, sekä nuorempi herrasmies Pöjöläinen, neljä vuotta.

– Lauma on pienentynyt viime vuonna mummokissojen poismenon myötä, mutta toivottavasti saamme vielä tänä vuonna porukkaan vahvistusta sijoituskodissa syntyvästä pennusta.

Ensin sijoituspentue

Viuha kävi ensimmäisen kissansa kanssa ahkerasti näyttelyissä.

Näyttelytoiminnan kautta hän tutustui kasvattajiin ja vähitellen ajatus omista pennuista alkoi kutkuttaa.

– Ensimmäisen kissani kasvattajan kanssa sovittiin, että ensimmäinen pentue tehdään sijoituspentueena. Se osoittautui hyväksi tavaksi aloittaa tämä harrastus. Kokenut kasvattaja oli apuna koko pentuprojektin ajan aina siitä lähtien, että hän auttoi löytämään tyttökissalleni sopivan sulhasen.

Heti ensimmäisen pentueen aikana Viuha tiesi, että haluaisi kokeilla kasvattamista itsekin, kunhan sijoituspentueesta kertyisi kokemusta.

Kasvattajakurssille

Viivi Viuha pitää erittäin tärkeänä sitä, että meillä Suomessa on pakolliset kasvattajakurssit.

Aiemmin kurssit olivat suosituksia, joka johti siihen, että kasvattajiksi saatettiin ryhtyä toisinaan vähäisilläkin taidoilla. On selvää, että tietämättömyydellä voidaan aiheuttaa tietämättä riskitilanteita kissojen hyvinvoinnille.

– Suomi on harvoja maita, joissa kasvattajakurssit ovat pakollisia. Olen todella iloinen meidän edelläkävijän asemasta.

Viuha pitää tärkeänä, että kasvattajalla on oltava hallussa perustiedot.

– On tiedettävä, mitä kasvatustyö vaatii kasvattajalta itseltään. Eli ensimmäiseksi pitää ymmärtää, mitä kaikkea pitää ymmärtää, Viuha naurahtaa.

Lue lisää Kissafanin numerosta 3/2024!