Jalostuksessa kelpuutetaan myös brittiläinen lyhytkarva. Kaveruksista Juuso on lyhytkarva ja Anselmi pitkäkarvainen. Kuva: Tessa.lv

Kasvattajalle paras kiitos, kun pennuille löytynyt hyvä koti

Brittiläisiä pitkäkarvoja on kasvatettu Suomessa vasta vuodesta 2015 lähtien. Se hyväksyttiin omaksi rodukseen FIFeen vuonna 2017.

Kasvattajia on Suomessa edelleen melko vähän ja pentukysyntä on selkeästi suurempaa kuin tarjonta. Vuonna 2015 Suomessa rekisteröitiin kahdeksan pitkäkarvaista ja viime vuonnakin vain 33.

FI*MellowBear´s -kasvattajanimellä brittiläisiä pitkäkarvaisia kasvattava Päivi Saarnivainio tuntee kasvatustyön haasteet.

– Meillä on jalostukseen saatavilla olevia sopivia brittiläisiä edelleen todella vähän. Toin ensimmäisen naaraani ulkomailta, koska Suomessa ei vielä silloin ollut sopivaa naarasta.

Päivin ensimmäisen brittiläisen pitkäkarvaisen kissan, Anselmin, kasvattaja auttoi löytämään jalostukseen sopivan naaraan. Diana muutti Päiville Pietarista ja teki ensimmäisen pentueensa vuonna 2017.

Tulinen rakkaus

Dianasta ja Anselmista tuli unelmapari, sillä Anselmi rakastui tulisesti Dianaan.

– Se oli aivan myyty heti alusta lähtien, Päivi kertoo.

Unelmapari teki vain yhden pentueen, josta Päivi jätti itselleen kaksi naarasta, Erdan ja Ipin.

– Ipillä oli ensin toinen kutsumanimi, mutta se ei alkanut lainkaan kommunikoida sillä nimellä. Kerran sitten totesin sille, että ipana hei, josta se innostui heti. Siksi siitä sitten tuli Ippi.

Kotona on lisäksi Ipin tytär Possu sekä Erdan poika Hotti.

– Jokaisella on oma yksilöllinen persoonansa. Possu Ponteva oli vahva luonne jo pentuna ja Hotti otti heti minut omaksi ihmisekseen. Heti, kun se vain kykeni, se kipusi sänkyyni nukkumaan. Ei ollut tarkoitus pitää sitä, mutta lopulta en vain raaskinut myydä sitä.

Kaikki Päivin kissat asustelevat sulassa sovussa yhdessä. Kaikki muut paitsi Hotti ovat leikattuja, joten vahinkopentueita ei pääse sattumaan.

– Sopivan jalostusnaaraan hankkiminen on tällä hetkellä työn alla.

Lue lisää Kissafanin numerosta 3/2023!