Kissa ei saa päästä leikkimään koristejohdoilla eikä sähköjohdoilla.

Kynttilät, lahjanarut, sopimattomat ruuat...

Kissoille tyypillisimpiä vaaranpaikkoja jouluna ovat esimerkiksi myrkylliset joulukasvit, pakettien lahjanarut, koristeet ja kynttilät, kertoo Anni Hemminki Pohjois-Suomen Eläinsairaalasta Oulusta.

– Monet joulukasvit ovat kissalle myrkyllisiä. Tällaisia ovat esimerkiksi joulutähti, jouluruusu, amaryllis, hyasintti, tulppaani, misteli, orjanlaakeri ja muratti.

– Erityisesti liljat ovat kissoille hengenvaarallisia, ja kasvin minkä tahansa osan syöminen voi aiheuttaa akuutin munuaisvaurion.

Hemminki painottaakin, että kissatalouteen tulisi hankkia vain kissoille turvallisia kasveja.

Koristeet ja kynttilät

Mikäli kissatalouteen hankitaan joulukuusi, tulisi kissan hyppääminen tai kiipeäminen kuuseen estää, sanoo Hemminki.

– Kuusi tulee kiinnittää tukevasti. Kissaa ei tulisi myöskään päästää leikkimään kuusen koristeilla, koristevaloilla eikä sähköjohdoilla.

– Kynttilät tulee pitää kissan ulottumattomissa. Kynttilät tulee sijoittaa paikkoihin, joista kissa ei vahingossa pääse huiskaisemaan niitä hännällään alas tai polttamaan nenäänsä haistellessaan liekkiä. Lepattava liekki on erityisen houkutteleva leikkisälle ja uteliaalle kissalle.

Pahimmallaan kissalle voi tulla palovammoja tai kynttilän kaatuessa seurauksena voi olla tulipalo, korostaa Hemminki.

Suuhun sopimatonta

Joulunarut ja -nauhat tulisi pitää kissan ulottumattomissa, sillä ne voivat aiheuttaa kissalle haavaumia suuhun. 

– Suolistoon joutuessaan narut voivat aiheuttaa suolitukoksen. Sen oireena on tyypillisesti huono ruokahalu, oksentelu, apeus ja vetäytyminen omiin oloihin, sanoo Hemminki.

Kissoille ei tule antaa ihmisten jouluherkkuja, sillä esimerkiksi suklaa, viinirypäleet ja rusinat ovat kissoille myrkyllisiä. 

– Perinteiset jouluruoat, kuten kinkku ja kalat, ovat kissalle liian suolaisia ja rasvaisia. Niiden syöminen aiheuttaa kissalle ikäviä vatsavaivoja.

Jos kissalle haluaa jouluna tarjota ”herkkuja”, tulee antaa kissoille tarkoitettuja makupaloja. Ja niitäkin vain kohtuudella, summaa Hemminki.

Katso lisää vinkkejä turvalliseen jouluun Kissafanin numerosta 6/2022!