Oman kissanpennun ylipainoa voi ehkäistä seuraamalla kasvukäyriä yhdessä eläinlääkärin kanssa.

Leikatun kissan aineenvaihdunta muuttuu

Kissan steriloinnilla ja kastroinnilla on useita etuja, ja se voi pidentää kissan elinikää, estää ei-toivottuja pentueita ja epäsuorasti myös estää kissojen kodittomuutta. Steriloinnilla ja kastroinnilla on kuitenkin usein myös pitkäaikainen vaikutus kissan aineenvaihduntaan ja ravitsemustarpeisiin, kertoo Royal Caninin eläinlääkäri Karin Eliasson.

Kissan aineenvaihdunta voi periaatteessa muuttua yhdessä yössä kissan  steriloinnin/kastroinnin jälkeen. Ruokahalu saattaa myös kasvaa 20–25 prosenttia, kun taas energiankulutus voi laskea jopa 30 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että kissa syö helposti liikaa ja ylimääräinen energia varastoituu rasvana. Siksi  leikatuilla kissoilla on suuri ylipainon riski. Ylipaino puolestaan voi johtaa vakaviin terveysongelmiin. 

– Jotta kissa säilyttäisi terveen painonsa, ruoan määrää on mukautettava, ja mahdollisesti se myös tarvitsee ruokavalion, jonka energiasisältö on pienempi ja joka auttaa pitämään kissan kylläisenä, Eliasson sanoo.

 

Royal Caninin eläinlääkäri vastaa yleisimpiin kissan sterilointia ja kastrointia koskeviin kysymyksiin ja kertoo, mitä lemmikinomistajien tulisi pitää mielessä kun kissan aineenvaihdunta muuttuu leikkauksen johdosta.

Lue kysymykset ja vastaukset Kissafanin numerosta 6/22!