Wiski ulkoilisi valjaissa vaikka joka päivä, jos Catarinalla vain olisi aina aikaa. Silloin, kun se ei pääse kävelylle, se viettää aikaansa verkotetulla parvekkeella. Kuva: Catarina Pyykkönen

Catarinasta tuli vahingossa kissaihminen

Näin jälkeenpäin Catarina Pyykkönen voi sanoa, että hänen elämänsä muuttui melko radikaalisti joulukuussa 2020.

– Siskoni todettiin allergiseksi kissoille ja hänen kissaveljeksilleen piti löytää uusi koti. Itselläni ei ollut aiemmin ollut kissoja, mutta päätin kuitenkin ottaa Wiskin ja Moskun, koska ne olivat jo entuudestaan tuttuja.

Maatiaiskissat eivät ole biologisia veljeksiä, vaikka Catarina puhuukin niistä veljeksinä.

Muuttaessaan Catarinan luo Wiski oli 2-vuotias ja isoveli Mosku neljä.

Rohkea seikkailija

Wiski on veljeksistä selkeästi rohkeampi ja on valmis aina uusiin seikkailuihin.

– Se tykkää ulkoilla, ja kun käymme esimerkiksi lemmikkitarvikeliikkeessä, se kulkee ryhdikkäästi häntä pystyssä.

– Kun näytti siltä, etteivät vieraat ympäristöt näytä stressaavan sitä, ajattelin, että se voisi sopia hyvin valtakunnalliseen Suomen Karva-Kaveri ry:n toimintaan, Catarina kertoo.

Catarina alkoi ottaa selvää toiminnasta ja päätyi vapaaehtoisten perehdytystilaisuuteen, joka pitää sisällään teorialuennon ja lemmikkien soveltuvuuden arvioinnin.

– Kaikkiaan luento ja arviointi kesti yhteensä neljä tuntia. Aluksi oli luento Karva-Kaveri-toiminnan säännöistä ja toimintatavoista. Sen jälkeen testattiin ja arvioitiin lemmikkien käyttäytymistä eri tilanteissa.

Loistava oppilas

Luennon aikana lemmikit olivat samassa tilassa ja ne saivat päättää, olivatko omissa kopissaan vai narun nokassa.

Erilaisiin testeihin kuului muun muassa, suostuuko lemmikki menemään hissiin tai portaikkoon sekä saako vieraat ihmiset lähestyä sitä tai ottaa sen syliinsä.

– Wiski selvisi kaikista testeistä erinomaisesti, Catarina kertoo.

Wiskin saatua työliivinsä aloittivat he yhdessä varsinaisen toiminnan. Tähän mennessä Wiski on käynyt kirjastoissa lukulemmikkeinä sekä muutaman kerran myös vanhusten hoivakodeissa.

– Yhdessä hoivakodissa oli yhtä aikaa paljon väkeä ja melkoinen meno päällä, joten Wiski ei oikein viihtynyt sillä kertaa. Toinen hoivakotipaikoista oli kiva, siellä se sai olla vanhan rouvan rapsuteltavana samalla kun tämä kertoi muistojaan omista kissoistaan. Se oli ihana kohtaaminen.

Lue lisää Kissafanin numerosta 4/2023!