Jenni Yli-Tainio käy ahkerasti harrastamassa kissa-agilitya kissojensa kanssa. Kuva: Oona Pesonen

Agilityharrastus lisää kissan ja omistajan välistä sidettä

Kissojen agility on kasvattanut tasaisesti suosiotaan 2000-luvun alusta, jolloin laji rantautui Suomeen. 

Samaan aikaan perustettiin Suomen Agility Kissat ry (SAGIK ry), joka on toiminut pienen, mutta sitäkin aktiivisemman joukon ansiosta tällä hetkellä lähinnä Oulun seudulla.

Yhdistyksen tarkoituksena on agilitytoiminnan lisäksi kohottaa kissan arvostusta sekä lisätä kissamyönteisyyttä.

– Tämä vuosi on ollut yhdistyksessä hiljaisempaa, sillä hallituksen jäsenillämme on ollut omia kiireitä niin työelämässä kuin opiskeluissakin, kertoo SAGIKin puheenjohtaja Jenni Yli-Tainio, joka itse valmistuu juuri eläintenkouluttamisen erikoisammattitutkinnosta.

– Etsimme uusia aktiiveja, joita ilmoittautuikin mukava määrä. Vielä tämän vuoden puolella järjestettävässä syyskokouksessa valitaan heistä uusi hallitus. Toivomme, että sen myötä laji laajenisi eri puolille Suomea.

Yli-Tainion mukaan kiinnostusta on ollut laajalti, mutta tässä vaiheessa on tärkeää taata uudelle hallitukselle työrauha ja riittävä aika tutustua yhdistyksen toimintaan.

– Nyt ei ole mitään syytä sysätä liikaa paineita uuden hallituksen hartioille, vaan antaa heille riittävästi aikaa suunnitella tulevia tapahtumia.

Yhdessä tekemistä

Yli-Tainio on huomannut, että kiinnostus agilityharrastukseen on lisääntynyt. 

– Eri sometilejä seuraamalla on ollut havaittavissa, että kotioloissa on ryhdytty harrastamaan lajia laajastikin.

Yli-Tainion mukaan kynnys aloittamiselle kannattaa pitää matalana. Pari pinoa kirjoja ja harjan varsi riittää hyvin aloittajan hyppyesteeksi. Tai kissan oppien kartoittamisen voi aloittaa vaikkapa vain oman jalan ylittämisellä.

Yhdistyksen Facebook-sivulta, monien lajinharrastajien sivuilta sekä YouTubesta löytyy videoita kissa-agilitysta. Kotisivuilla on myös ohjeet, miten kotona voi rakentaa erilaisia esteitä ilman, että niitä tarvitsee erikseen ostaa, ja samalla ohjeita miten kissan kanssa pääsee alkuun.

Pääpaino kissa-agilityssa on kuitenkin kissan ja sen omistajan yhteinen hauska tekeminen. Laji ei sovi tosikoille, sillä kissa-agility etenee puhtaasti kissan ehdoilla ja tarvitaan kärsivällisyyttä.

Joskus joku este voi tuntua hankalalta, jolloin sen voi jättää rauhassa väliin. Lupa on myös houkutella vaikkapa kissanmintulla, leluilla tai herkuilla. Jokaisella kissalla on oma juttunsa, jonka perässä se on valmis tekemään miltei mitä tahansa. Palkkion tulisikin muodostua kissan tavoittelemasta asiasta. Toiset pitävät huomiosta ja rapsuttelusta, mutta jotkin yksilöt 

haluavat palkkioksi herkkuja ja leikkimistä.

Lue lisää Kissafanin numerosta 6/2022!